Solfjellstua 26. april 2015

Høyt over Bærum med utsikt mot Oslofjorden. Stovivannet til høyre.

Høyt over Bærum med utsikt mot Oslofjorden. Stovivannet til høyre.

Valgte kortreist flymoro, og fikk en innholdsrik dag som endte opp inne i Sørkedalen. Lavt trykk, ustabilt, sol, og en del sørvestlig vind. Blandede forventninger, men syntes det var verd å prøve. To-tre vinger var i lufta da jeg rullet inn Busoppveien, men det var tydeligvis ikke lett å bli hengende.

Bra oppmøte, piloter kom traskende fra øst og vest. Veldig vekslende vindstyrke på start. Relativt laber grunnvind, men noen durabelige bobler dundret inn med ujevne mellomrom. Inge sto startklar, og viste oss snart veien til himmels. Jeg så ingen grunn til å nøle på en sånn dag – den kunne utvikle seg i alle retninger.
Startet i en litt for slapp syklus. Ble straffet for det, endte opp under start. Det betyr vanligvis bøst for meg her. At på til skvulpet lufta fram og tilbake og gjorde det vanskelig å fly nære terrenget. Men hadde flaks, og snublet over et varmt blaff østafor starten. Ikke lenge etter var jeg i god høyde og kunne puste litt. Men ikke lenge, i dag var man ikke sikret langvarig tur på noe tidspunkt. Like fort som termikken lagde fest, ble den borte igjen. Måtte igjen krype under start, men klarte å redde turen etter en del strev. Morsom flyving.

Etter en times tid fikk jeg fint selskap at Inge og Frank. Det ble lettere å finne de fine boblene. Inge fant dagens fineste vest for hytta, og vi fikk festlig samskruing (klarte å holde følge i yttersving – kudos til Ozone).

Høyt over Solfjellstua med utsikt mot Bærums verk og Oslo.

Høyt over Solfjellstua med utsikt mot Bærums verk og Oslo.

Termikken ble stadig kraftigere, men det gjorde også vinden. 10-12 i kastene på start. Byger gikk her og der. Det ble seniorforhold. Måtte ta i mot et lite innklapp, og det krevde noe håndverk å holde vingen på plass. Det manglet ikke på løft, og med vindretning inn mot Oslo var det en enkel beslutning å snu skuta og sette kursen.
Mistet lite høyde på vei mot steinbruddet. Fant nytt løft over alpinanlegget. Skrudde medvinds i god fart mot Bogstad. Måtte attpåtil trekke ører. Vurderte å lande på golfbanen, men fant isteden litt løft over Bogstadvannet og svingte inn i Sørkedalen. Plenty med landinger den veien. Morsomt å fly over lommekjent turområde.

Tryvann og Wyllerløypa.

Tryvann og Wyllerløypa.

Ble overrasket av en liten snøbyge (stemningsfullt), men fant en driftboble som ga nok høyde til at jeg kunne passere Sørkedalen skole. Landet på et fint jorde ved Åmot gård ved Langliveien – en halvtime etter at jeg dro fra Solfjellstua. Fornøyd og overrasket! Ikke store distansen, men nok til å få turfølelsen! Minutter senere trommet regndråper på duken.

Var redd returen kunne bli kronglete, men den tok bare halvannen time. Parkeringen ved Zinoberveien var full av godslitne skogturgåere på vei hjem. De tok gladelig med seg en haiker med stor sekk. Satt på til Røakrysset hvor buss nr. 32 kom etter 3 min. Hoppet av på Lysaker bru. Rykkinbussen (nr. 151) kom etter 5 minutter. Den stoppet rett nedenfor Busoppveien. Mye flaks i dag!

Tracklog Solfjellstua-Sørkedalen

Tracklog Solfjellstua-Sørkedalen

Flight statistics
Date         2015-04-26
Start/finish     10:34:15 - 12:39:34
Duration       2 : 05 : 19
Max./min. height   905 / 189 m
Max. mean/top speed 65 km/h / 70 km/h
Max/min climb rate  3.12 / -2.48 m/s over 60s
Total distance    66.80 km

Tracklog