Ringerudkollen 26. mai 2013

Himmelen lover godt.

Himmelen lover godt.

Vi teltet ganske enkelt på toppen av Ringerudkollen, rett bak sørøststarten, og ble velsignet med en fantastisk førsommerkveld. Mine teltvenner hadde ordnet alt og vartet opp med et deilig grillmåltid på fjelltoppen, med drømmeutsikt og måneskinn. Det gjorde lite å være uforberedt og uerfaren campingturist.
Vi våknet opp til en enda bedre flydag enn dagen før. Enda flere hadde funnet veien til Ringerud, med god grunn. Mindre cirrus, mer østlig vind og lavere trykk. Nye langturplaner ble lagt, og Eggemoen A ble igjen dirket opp til 7000 fot. Forholdene tok seg opp halvannen time tidligere enn i går, det rant ut med piloter fra kl 1130. Det så nærmest ut som norges-cup over kollen. Det ble enkelt å finne løft, men det gjaldt å holde tungen rett i munnen. Rester etter en inversjon og fortsatt markerte pauser mellom boblene krevde jobbing for de fleste. Det ble en artig runddans rundt kollen i en fargerik flokk. Fin gaggle-trening! Etter en halvtime kom jeg meg høyt nok til å komme innover fjellet. I høyden gjorde østavinden seg mer gjeldende, og avdriften ble påtagelig. Planen var som dagen før – å prøve å komme meg sørover langs dalen. Men fordi jeg kom så langt innover platået i boblene ble det utfordrende å bryte vei motvinds. Jeg møtte Torodd som åpenbart hadde samme utfordring. Han fløy rett under meg, kanskje 100 meter, og jeg kunne smertelig observere at han måtte gi opp og lande på ei myr inne på fjellet. (Alt gikk bra med ham!) Jeg reddet meg med et nødskrik. Speeden var ikke riktig justert, og jeg fikk ikke mer enn 50 % av toppfart. Jeg kom fryktelig lavt over skauen og forberedte meg på en fæl utelanding. Jeg kunne nesten ikke tro det da jeg over et hogstfelt fikk dagens fineste boble (4-5 m/s). På nytt drev jeg opp og inn over fjellet. Stemningen var skyhøy, og det gjorde vondt å snu østover igjen etter den heisturen. Slik dagen var i dag ville det enkleste vært å ta en langtur medvinds over fjellet. Men alene og uten logistikken i orden ble det med tanken.
Jeg fant flystripa fra i går, og i dag var det enda livligere i dalen. Muligens var det både termikk og rotor  – det gjaldt å holde tømmene stramme, elva gikk stri langs landingen. Jeg moret meg med dette i et kvarter før jeg var utslitt og kom meg omsider ned i åkern.
På vei tilbake fikk jeg haik med Lasse Bakke som vennlig kjørte meg til bilen. Takk skal du ha!
To uforglemmelige dager og en natt på (og over) Ringerudkollen. Det var et privilegium å få oppleve så gode forhold og så mange energiske piloter en relativt kort kjøretur hjemmefra – det var nærmest Vågå-stemning. Det ble satt ettertrykkelige flystedsrekorder – to PG-er doblet den gamle HG-rekorden!
Takk til Inger, Kajsa, Audun og Anders for veldig annerledes og trivelig helg!
Dagen etter dro jeg ned til Tonny og bestilte en Delta 2…

 

Kort distansetur.

Kort distansetur.

Landet på småflystripa.

Landet på småflystripa.

Flight statistics
Date         2013-05-26
Start/finish     09:48:00 - 11:55:28
Duration       2 : 07 : 28
Max./min. height   1676 / 159 m
Max. mean/top speed 42 km/h / 60 km/h
Max/min climb rate  3.02 / -2.80 m/s over 60s
Total distance    57.43 km