Grøtterud 26. juli 2013

Grøtterud - Norges fineste start? Den virker i alle fall som fluepapir på flyfarkoster i omegn. HLSK har lagt ned imponerende innsats for flymiljøet på Østlandet.

Grøtterud – Norges fineste start? Den virker i alle fall som fluepapir på flyfarkoster i omegn. HLSK har lagt ned imponerende innsats for flymiljøet på Østlandet.

Jeg hadde ikke mer enn fått satt fra meg koffertene etter flotte fly- og ferieuker i Frankrike før jeg oppdaget at hjemtraktene bød på like fine flyforhold. Jeg pleier ikke å gå over bekken etter vann, Egge så ut til å kunne duge. Fikk fint følge av Christofer, men vi var ikke kommet særlig langt før en fristerinne lurte oss videre til de luxe-starten på Grøtterud. Vi var ikke vonde å be. Og en gang må være den første – det er jo snodig at jeg har klart å unngå dette fine flystedet så lenge. (Det skyldes sikkert mitt nære forhold til Egge.)
Jeg ble overveldet over hvor godt startstedet var tilrettelagt. Det var jo rett og slett helt etter boka, jeg er imponert! Og med sveisne cumuluser, perfekte startsykluser og verdens enkleste, mest innbydende start, var flysuget ikke til å stagge. Det ble ikke mye tid til småprat og grundige drøftinger av ymse flyplaner. Ute løftet det friskt, men jeg ble litt overrasket av turbulens foran start og måtte ta et innklapp i et uforvarende øyeblikk. Etter litt fikling (jeg blir alltid forvirret når jeg må dele termikk med andre) kom jeg opp. Men det gikk fort ned igjen, og første halvtimen ble litt søkende og nølende. Ikke særlig effektiv flyving, og stemningen om bord ble litt laber. Brått var jeg ettertrykkelig under start, og innså at slaget var tapt og ble turen kort. Men rett over slalåmbakken fikk jeg overraskende grepet de klamme lankene om et halmstrå som jeg nektet å slippe, og kom helt opp igjen. Dermed var det atter stor stemning og rom for mer moro. Jeg prøvde meg på et lite utfall vestover – kanskje kunne jeg få logget en liten distansetur? Det var et stykke mellom boblene, men det var imponerende trøkk i dem. Jeg ble litt for dristig, prøvde meg innover skogkledde åser mot en liten skydott som kunne ha reddet turen, men den fordampet foran øynene på meg – svikefull som huldra. Jeg turte ikke annet enn å sette kursen ut mot dalen. Der fant jeg ikke annet enn synk og motvind. Inger, Christofer og mange andre hang pent og pyntelig bortover åsen mens jeg landet slukøret en kilometer fra hovedlandingen.
Grøtterud var et fantastisk flysted, hit kommer jeg garantert igjen. Takk til Christofer for givende reisefølge og til Inger for initiativet til å utvide min flystedshorisont!

I termikk over Grøtterud.

Termisk over Grøtterud.

Tracklog.

Flight statistics
Date         2013-07-26
Start/finish     12:37:46 - 13:53:26
Duration       1 : 15 : 40
Max./min. height   1202 / 74 m
Max. mean/top speed 49 km/h / 54 km/h
Max/min climb rate  3.45 / -2.33 m/s over 60s
Total distance    38.95 km