Gaustatoppen 29. mars 2014

Gaustatoppen 29. mars 2014 mot nordøst.

Gaustatoppen 29. mars 2014 mot nordøst.

Noen var flinke og fikk arrangert en uformell klubbtur til Gaustatoppen. Slengte meg med i siste liten. Det var på høy tid å prøve nye steder i nye dalstrøk, og dette var en unik anledning med sjeldent bra værmelding og fortsatt snø på toppen. Høytrykk og vindstille.
Vi må ha vært omtrent 15-20 stykker med vinger. Møtte en temmelig full OPK-buss oppå fjellet. Den var litt dårlig skodd, og måtte dyttes rundt de siste svingene. Stor stemning. Klikk-klikk-Facebook-moment. På grunn av det sjeldent vakre været og et telemarkski-EM i alpinbakkene var det mye folk i området. Parkeringsplassen ved fjellheisen var faktisk full. Tre kvarters ventetid, men til gjengjeld var heisturen en unik opplevelse i seg selv. Å komme ut av den mørke tunellen på toppen til blendene sol, masse snø og Norges beste utsikt var uforglemmelig. Det var masse turgjengere der oppe også, og som nevnt mye snø – heldigvis. Det gjorde at det var mulig å starte. Uten snø er det for ulendt med svære kampestein her.
Det var nesten vindstille (utrolig egentlig i nesten 1900 meters høyde) og nesten skyfritt. Det lille som var av vind kom fra nordøst. Jeg startet helt fra toppen på sørsiden siden av masta. Det var en ideell startplass bortsett fra at det var tettpakket med turgåere med niste uten nevneverdig respekt for duk og liner.
Planen var å fly rett ut i dalen og følge den nedover så langt som mulig mot Tinnsjøen. Over radioen fikk jeg tips om at det løftet litt på nordsiden av dalen – overraskende! Der er det temmelig bratt, og sola tok godt der allerede, men med høytrykk, mye snø og kaldt var ikke forventningene så store. Men fant altså litt termikk, spesielt øverst ved dalkanten. Temmelig trang var den, og det gikk ikke høyt, men det forlenget turen atskillig. Og ikke minst var det herlig for en skliturkropp å skru termikk igjen.
Det var bart nede i dalen. Landet på et svært jorde ikke så langt fra vannet sammen med en drøss andre. Der var det god stemning og vår i lufta. Fikk raskt haik opp igjen til bilen. Spontant bestemte jeg meg for å følge Naper-familiens eksempel og overnatte på Gaustablikk. Det var både hyggelig og lurt, den beste flyturen fikk jeg nemlig dagen etter.

Flight statistics
Date         2014-03-29
Start/finish     12:58:21 - 13:50:56
Duration       0 : 52 : 35
Max./min. height   1848 / 197 m
Max. mean/top speed 42 km/h / 44 km/h
Max/min climb rate  0.60 / -1.70 m/s over 60s
Total distance    30.75 km

Tracklog