Eggekollen 31. juli 2012

Regnvær i anmars.

Cumulonimbus på vei mot Eggekollen. Best å legge inn ørene.

Det sprutregnet i Oslo da jeg satte kursen mot Egge. De med et mer impulsivt lynne ville sporenstreks avlyst alt av flyplaner der og da. De mer rigide av oss som gjennomfører enhver plan til siste skanse, trosset tilfeldige ettermiddagsbyger og fikk betalt litt for det i dag. Men at det var ustabilt var det ingen tvil om.

Det går an å tenke seg et eksamensspørsmål (PP3) av denne typen: «Du flyr på et silkehang og koser deg i ettermiddagssola, men ser plutselig at det over kollen 1 km foran deg (motvinds) har bygget seg opp en enorm cumulonimbus med et grått teppe av regn under som driver i din retning. Hva gjør du?»
a) Lander så fort som mulig.
b) Fortsetter å fly i tilfelle Cb-en mirakuløst skulle løse seg opp eller skifte retning.

Når man sitter ved eksamensbordet med penn og papir ville nok de fleste betrakte denne oppgaven som enkel, krysse av alternativ a) og gi seg i kast med neste oppgave. Men i praktisk flyvning, når man henger der i brisen og nyter vertikale luftstrømmer i lange drag, er dette en skikkelig grubleoppgave. “In theory, theory and practice are the same. In practice, they are not.” (A. Einstein) Jeg drøyde det såpass at jeg rakk å kjenne første regndråpe akkurat i det jeg dro igjen glidelåsen på vingepakkeposen. Det rare var at regnet stoppet mirakuløst opp før det nådde helt frem til kollen, og det kom ikke mer regn enn at vi fint kunne ha fortsatt turen. Men å legge vekt på slik etterpåklokskap kan fort bli skjebnesvangert på sikt… Det ble litt trangt på innflyvningen da vi tre som grublet over svaralternativene brått tok poenget og kom inn samtidig i samme høyde. Men det gikk kjempefint. Takk til Rush 3 for transport opp til bilen!

Flight statistics
Date         2012-07-31
Start/finish     16:40:45 - 17:15:08
Duration       0 : 34 : 23
Max./min. height   507 / 126 m
Max. mean/top speed 37 km/h / 51 km/h
Max/min climb rate  0.33 / -1.88 m/s over 60s
Total distance    16.08 km

Tracklog