Eggekollen 12. september 2013

Eggekollen12092013
Ettermiddagstur. 1016 hPa, lettskyet, 18 C, 1-2 m/s sørlig på start.

Det var ikke meldt mye av noe som helst, og da jeg ankom start og så vindpølsa var forventningene ikke mye mer enn en sklitur. Sondre sto allerede klar og dro litt i linene, men fikk ikke mye trykk i vingen. Han startet og rapporterte om enmannshang. Vi to som sto igjen ventet, men det ble raskt ledig på hanget.

Jeg hadde en litt rufsete start. Jeg overvurderte vinden, vingen kom frempå, og jeg måtte stoppe opp i tilløpet for å få vingen stødig over hodet. Dermed var det ikke store farten jeg fikk over stupkanten, og jeg mistet unødig mye høyde allerede før jeg var etablert i selen. Ikke det beste utgangspunktet for å bli hengende på et ultramarginalt hang.
De første 15 minuttene ble usedvanlig skrinne hva løft angikk. Jeg var like mye under som over start. Det handlet kun om å vinne den neste høydemeteren, med blikket vekslende mellom høydemåler og tretopper. Det tok 20 minutter å komme meg 50 meter over start, og på det tidspunktet var jeg svært fornøyd med såpass med flytid!
Men etter dette bedret forholdene seg sakte, men sikkert. Flere kom ut på hanget, og det ble triveligere å fly. Jeg holdt imidlertid på å sløse bort det jeg hadde strevet for ved å gjøre et dårlig forsøk på å komme meg over på kollene vestover. Jeg feiget ut, snudde i synk og kom tilbake 170 meter under start. Søkte nødhjelp helt ute på østkanten, og etter ti intense minutter nede i skyggene fra den lave sola kom jeg meg opp igjen.

Etter dette ble forholdene mer til å stole på, og alt var bare fryd og gammen. På silkehang og konvergens kom jeg meg tre ganger nesten til Damvannet, og avsluttet turen da sola traff horisonten. Når forventningene er lave, blir turen desto morsommere når det kommer noe mer ut av den.

Det er en stor forbedring at vi kan lande på vinterlandingen igjen. Takk til Kristin A. for skyss opp til bilen og til Øyvind for kveldsmatselskap på Max.

Flight statistics
Date         2013-09-12
Start/finish     15:07:26 - 17:30:59
Duration       2 : 23 : 33
Max./min. height   615 / 117 m
Max. mean/top speed 46 km/h / 48 km/h
Max/min climb rate  0.55 / -1.25 m/s over 60s
Total distance    61.40 km

Tracklog