Eggekollen 10. august 2013

Eggekollen

Eggekollen med en truende nimbus.

Det var en ikke helt opplagt Egge-dag. Østlig vind, aktiv skyutvikling og kun svake blaff inn på start. Sola kom og gikk, alt var avhengig av den. Jeg hadde lave ambisjoner, var mutters alene og ble lenge stående og vente på at været skulle bestemme seg. En spurvehauk kretset rundt i området. Det var åpenbart termisk. En svær nimbus vokste seg sakte større noen km vestover. Det var letter i sør og øst.
Mens jeg rigget havnet jeg i en territorialkonflikt med en hoggorm. Det vekselvarme udyret hadde kveilet seg og nøt sola en meter fra min sele. Det syntes jeg var for nærme, noe den ignorerte. Konflikten ble løst med fredelige midler, men paranoid sjekket jeg om søskene hans hadde funnet veien helt inn i selen. Det ville blitt en ugrei tandemtur.
Min solitære tilværelse ble avbrutt av at ikke mindre enn 6 HG-piloter kom pesende opp gjennom skauen (landsmøte?). De fikk en sjelden overvekt, jeg følte meg som en katt i dueslaget. Forholdene var fortsatt blasse, men til slutt ville jeg fly og tok av – for om ikke annet å få en sklitur. Jeg kjente med en gang at Eggekollen ikke var som hun pleier, hun viste seg fra en annen og fremmed side. Den gang jeg falt for Eggekollen var det mest på grunn av det flotte hanget hennes. Men i dag ble jeg kun avspist med å plukke småbobler over tretoppene for å holde meg oppe. Jeg ropte «Hvor er de feite, runde og deilige storesøstrene deres? – det er de jeg vil ha!». «De er innpå skauen og bygger en nimbus som snart kommer og tar deg!» svarte de. Men det ble likevel veldig morsom flyving av det – sikkert mye fordi jeg hadde forventet en sklitur. To elger havnet utenfor komfortsonen og steget av gårde nordover da jeg suste lavt over krattet der de sto og gjorde elg-tingene sine.
Det gjaldt å holde et årvåkent øye vestover. Nimbusen tømte seg over Grasåsen og vokste stadig. Da den til slutt formørket himmelen ble termikken fryktelig tynn. Men da var også min tilmålte tid ute, og en fin tur var allerede i boks.
For første gang måtte jeg gå opp etter bilen herfra. Jeg prøvde å finne en snarvei, men bøndene i Lier er glad i elektriske gjerder. Jeg fant en port, måtte trosse en flokk med kyr som rautet og skulte olmt, men jeg fant ikke åpningen oppe ved veien. Jeg ble reddet fra en lang omvei av en gravemaskinsjåfør som planerte ut ei tomt på andre siden. Han svingte over grabben, jeg kløv inni og ble heist over gjerdet. Det sparte meg for mye ekstragåing, men turen opp tok likevel en time. Jeg rakk akkurat Idas 40-årsfest, hvor jeg ble tatt i mot med cider fra Egge gård. Det passet bra!

Flight statistics
Date         2013-08-10
Start/finish     12:24:45 - 13:12:26
Duration       0 : 47 : 41
Max./min. height   693 / 51 m
Max. mean/top speed 38 km/h / 45 km/h
Max/min climb rate  2.02 / -1.68 m/s over 60s
Total distance    24.37 km

Tracklog