Brandbukampen 2. september 2012

 

Brandbukampen

Strålende høstdag på Brandbu, men mye vind skapte liv i duken.

Det var tre uker siden forrige flytur, og nå fikk jeg omsider anledning – igjen sammen med de muntre flykameratene Inger og Sondre.
Mye tid ble kastet bort på å studere værvarsler døgnet forut for denne flydagen. Det gjentar seg hver gang det er vestavær på gang. Ved hver nye oppdatering av varslene, endrer vi hva vi konkluderer med burde være det beste sted å fly på. Er det meldt sørvest, er Brandbukampen perfekt, men blir det litt mye over på vest, er det brått håpløst. Da er kanskje Sundvollen perfekt, men der blåser det gjerne bakvind til tross for varlser om det motsatte. Kort sagt: Det krever ro, tålmodighet og godt selskap dersom man skal få glede av en slik dag.
Etter en tur innom Sundvollen for å konstatere vekselvis bakvind og vindstille, raste vi videre til vakre Brandbu – flystedet som jeg i år virkelig har satt pris på. Der var det mye folk, men enda mer vind. Etter mye venting, nøling, oppakking, nedpakking og oppakking igjen, kom jeg meg omsider ut. Der ute var det fin vind og et høyt hang i klar høstluft. Det gjaldt riktig nok å holde seg rakt opp mot vinden, og følge med på fremfarten og vindrossenes vandring over Randsfjorden hvis man var opptatt av å nå landingen. Muligens var det mer enn bare mekanisk hang, det gikk jevnt og silkemykt opp til 800 meter – kanskje en ørliten bølge? Men stort sett klarte jeg meg fint uten speed, og syntes sterkvindsflyvingen var ganske morsom. Og etter de siste innjusteringer av den nye selen fikk bena akkurat den plassen de hadde ønsket seg. Til og med speedbar-virrvaret inne i selen fungerte i dag.
Mens jeg fløy tresket bonden kornet på nordsiden av alléen. Det var fint, for nede var det nordvest, og alt ble mye enklere på denne måten.
Værmeldingene er dessverre ikke noe å basere flybeslutninger på. Men jeg lærte om ikke annet litt mer om hva som er mye, men ikke for mye, vind å fly i. Og at det løyer alltids til slutt…

Flight statistics
Date         2012-09-02
Start/finish     15:00:58 - 15:44:43
Duration       0 : 43 : 45
Max./min. height   800 / 148 m
Max. mean/top speed 28 km/h / 55 km/h
Max/min climb rate  1.25 / -1.22 m/s over 60s
Total distance    10.22 km

Tracklog