Bøker om været

Innsikt i hvordan været påvirker flyforholdene er avgjørende for alle som driver med friflyving. Jo bedre vi forstår hvordan været utvikler seg, desto bedre beslutninger tar vi – både før og under flyving. Meteorologi er et avansert område som krever mange års realfagsstudier for å få virkelig dybdeforståelse. For oss flyentusiaster finnes det en god del litteratur som er forenklet og tilrettelagt for vårt formål. Her er mine favoritter:

Bradbury, Tom. (2004). Meteorolgy and flight. A pilot’s guide to the weather. (3. utg.). London. A&C Black. ISBN 0-7136-6831-8.

Meteorology and flight (Tom Bradbury)

Meteorology and flight (Tom Bradbury)

Amazon

Boka dekker værsystemer i stor og liten skala, viktig for å forstå den generelle værutviklingen og det som skjer på ditt lokale flysted under ulike forhold. Full av tegninger og diagrammer som er relativt enkle å forstå. Avslutter med et eget kapittel med hva man skal spesifikt se etter for å forutse godt friflyvingsvær. Konsis og lettlest, men er kun i svart-hvitt. Delene om værvarslingstjenester er selvsagt litt utdatert (IT- og Internett-tjenester har forandret seg mye siden 2004.)

Pagen, Dennis. (1992). Understanding the sky. A sport pilot’s guide to flying conditions. (1. utg.). Dennis Pagen Sport Aviation Publications. ISBN 0-936310-03.

Understanding the sky (Dennis Pagen)

Understanding the sky (Dennis Pagen)

Amazon

Dennis Pagen er mannen bak klassikerne Performance Flying og The Art of Paragliding. Det er derfor ikke overraskende at Understanding the Sky har et skarpt friflyvingsfokus i sin fremstilling av stoffet – den er primært en praktisk bok med en akkurat passe dose teori. Som Pagens andre bøker er den full av flotte, inspirerende håndtegninger og viktige detaljer som er relevant for oss som svever fritt i atmosfæren i skjøre farkoster.

Moran, J. M., & Morgan, M. D. (1995). Essentials of Weather. (4. utg.). Prentice Hall. ISBN 0-02-383831-0.

Essentials of weather (Moran/Morgan)

Essentials of weather (Moran/Morgan)

Amazon

Essentials of Weather er en inspirerende lærebok som er skrevet til introduksjonskurs i grunnleggende teori om været for høyskoler og universiteter. Den er skrevet for studenter som ikke har fordypning i realfag, og ikke med tanke på flyving, men gir likevel en bred og grundig innføring i fenomenene som påvirker oss i lufta (som vind, stabilitet, skydannelse, fronter, inversjoner etc.). Dette er en inspirerende og påkostet bok full av bilder, figurer og illustrasjoner i farger. Den har også faktabokser og tabeller som er festlige for oss værnerder. Har også en god del tekniske detaljer om værmåling. Boka er 20 år gammel, og det preger selvsagt det siste kapittelet om værvarsling.